ДепартаментМасови комуникации

Ръководител на департамента

Проф. д-р Михаил Мелтев

михаил мелтев

 

Михаил Мелтев завършва специалността „Кино и ТВ режисура“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1980 г., специализира „Кино и ТВ” в САЩ през 1993 г. и „Висш мениджмънт в електронни медии” в Би Би Си (Кардиф) през 1994 г. В Нов български университет започва да преподава през 2000 г., член е на Съвета на департамент „Масови комуникации“. Научните интереси на проф. Мелтев са в областта на киното, електронните медии и управлението им. Професионалната му дейност е свързана със Студия за игрални филми "Бояна", където е режисьор и режисьор-постановчик в периода 1980-1991 г., с Българската национална телевизия, където е изпълнителен директор в периода 1993-1994 г., със Съюза на българските филмови дейци, на който е председател в продължение на два мандата (2000-2004). Преподавал е „Кино и ТВ режисура” в ЮЗУ „Н. Рилски“, „Мениджмънт в електронните медии” в УНСС, „Продуцентство и мениджмънт в електронните медии” във Факултета по журналистика на СУ, „Финансиране на екранните изкуства” и „Мениджмънт в екранните изкуства” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

 

В Нов български университет проф. Мелтев води курсовете „Организация, управление и програмиране в електронните медии”, „Режисура и поведение пред камера”, „Режисура в публицистичните аудиовизуални форми” и „Аудиовизуално творчество”. Акцент в творческата му дейност е работата като режисьор-постановчик на игрални и документални филми, между които „Чуй звездите”, „Търси се екстрасенс”, "Бързо, акуратно, окончателно", „Г-н Гладстон и българите”, „Вляво от пътя Лондон-Калкута”. Автор е на множество публикации, свързани с индустриите на киното и телевизията, с управлението на електронните медии, с филмовото и телевизионното продуцентство, като негови текстове редовно присъстват в Годишника на департамент „Масови комуникации”.

 

Проф. Мелтев е носител на национални и международни награди и отличия от различни кинофоруми: Фестивал на телевизионното игрално кино „Умбрияфикшън“, Перуджа (Италия); Фестивал на документалното и късометражно кино, Лайпциг (Германия); Фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, Варна; Фестивал за дебютни творби „Южна пролет“; Международния кинофорум „Златен Витяз”. Последният му филм „Вляво от пътя Лондон-Калкута“ има пет номинации и три награди от Българска филмова академия за 2012 г. и награда за най-добър режисьор на фестивала „Златен ритон“, Пловдив – 2012.

 

 

 

За контакти:

корпус 2, офис 710

тел.: 02/8110 698
e-mail: mmeltev@nbu.bg